top of page
  • Foto van schrijverAnne

Het verhaal achter de verjaardagskalender - deel 1

De ultieme feelgood kalender voor liefhebbers van Noorwegen


In januari van dit jaar (2022) startte ik met het maken van illustraties voor mijn eerste echte verjaardagskalender. En ik nam mij voor om alleen maar tekeningen te maken waar ik zelf graag naar zou willen kijken. Dit resulteerde in de 'ultieme feelgood kalender' (aldus ikzelf) voor liefhebbers van Noorwegen. De planning was ambitieus: iedere week wou ik een illustratie afronden. Dus na drie maanden zou de kalender klaar moeten zijn. Die planning heb ik niet helemaal gehaald. Maar dat mag de pret niet drukken: de kalender is af!


In deze driedelige blog deel ik graag met jou de verhalen achter de tekeningen. Misschien inspireert het jou wel om ook eens die kant op te gaan! In dit eerste deel: de maanden januari tot en met april.


Januari: muskusos

Lesja illustraties - muskusos in Dovrefjell Noorwegen

Muskusossen zijn – met hun dikke, lange vacht – gemaakt voor de kou. Ze leven in groepen en voeden zich met korstmossen, bessen en grassen op arctische toendra’s. Tijdens de paartijd vechten de mannetjes om de beste vrouwtjes. Met snelheden van wel 40 kilometen per uur rennen ze op elkaar af en knallen met hun hoorns tegen elkaar.


In Noorwegen kun je muskusossen vinden in Dovrefjell National Park. In mei worden de kalfjes geboren en dan bevinden de muskusossen zich vaak laag in het park. Als het warmer wordt trekken ze hoger de bergen in, waarbij ze min of meer de sneeuwgrens volgen. Wij waren half juni bij Viewpoint Snøhetta en konden in de verte de muskusossen nog goed zien lopen. Neem wel een verrekijker mee.


Maar ook al je géén muskusossen ziet, is een bezoek aan viewpoint Snøhetta zeker de moeite waard. Het is een prachtig uitzichtpunt bovenop de berg Snøhetta. Van de buitenkant heeft het de vorm van een rechthoekige doos. Maar van binnen vind je er een enorm glazen raam met een geweldig uitzicht, prachtige organische houten vormen én een die kachel brandt. De wandeling er naartoe is leuk en goed te doen, ook met jonge kinderen.

Van links naar rechts: (1) niet alleen het uitzicht is mooi, maar als je goed kijkt zie je ook de meest prachtige mossen groeien (2) het uitzicht vanuit Viewpoint Snøhetta (3) de wandeling weer terug naar beneden. Wij liepen met onze kinderen van (toen) 2,5 en 4,5.


Februari: het noorderlicht

Illustratie van het noorderlicht, door Lesja illustraties

Dit is toch wel een bucketlist-dingetje… Tentje, vuurtje, en… het noorderlicht.


Het noorderlicht (ook wel poollicht genoemd) is een natuurverschijnsel waarbij er flarden gekleurd licht hoog in de lucht zichtbaar zijn. Het licht is meestal groen, maar violet komt bijvoorbeeld ook voor.

De zon speelt een essentiële rol bij het ontstaan van het noorderlicht. Iets met elektrisch geladen deeltje van de zon die in het magnetische veld rondom de aarde terechtkomen. Als je precies wilt weten hoe het werkt: vraag het Google 😊.


Het noorderlicht is er eigenlijk altijd, alleen je kunt het lang niet altijd zien. De beste plek om het noorderlicht waar te nemen is in een cirkelvorm om de Noordpool heen. In Noorwegen is dit in het noorden van Noorwegen. Hoe verder je van deze cirkel verwijdert bent, hoe minder zichtbaar het noorderlicht is. Tevens moet het een heldere nacht zijn én het moet natuurlijk donker zijn.

Er zijn speciale apps die waarschuwen als de omstandigheden om het noorderlicht te zien optimaal zijn.


Omdat ik nog nooit in de winter in Noorwegen ben geweest, heb ik het noorderlicht helaas nog nooit kunnen aanschouwen (want het wordt dan nooit echt donker daar). Maar het staat zeker nog op mijn wensenlijstje!


Maart: Noors landschapje

Noors landschapje van Lesja illustraties

Not much to say over deze tekening 😊. Gewoon een fijn, rustgevend Noors landschapje met twee rendieren.


April: lynx

Illustratie van een lynx in Noorwegen door Lesja illustraties

Is het een wilde kat? Is het een cheeta? Nee, het is een lynx – de grootste katachtige van Europa! Je kunt de lynx vooral herkennen aan de schattige pluimpjes op z’n oren.


De pootafdruk van een lynx is drie keer zo groot als die van een huiskat. Zo kan hij goed over de sneeuw sluipen zonder er in weg te zakken. De lynx is een echte jager. Hij kan snelheden van wel 80 kilometer per uur bereiken en springt tot 2 meter hoog.


De kans dat je een lynx tegenkomt in Noorwegen is overigens vrij klein. Er leven nog ongeveer 500 lynxen in Noorwegen. Bovendien zijn het schuwe dieren die vooral ’s nachts jagen. Overdag slapen ze en houden ze zich schuil. En ja: ik weet dat ik de kop van deze lynx te groot heb getekend, maar dat is bewust (want: schattiger 😉).

 



44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page