top of page
  • Foto van schrijverAnne

Waarom we weer meer kerstkaarten moeten sturen

Ik ben best benieuwd hoeveel mensen er nog kerstkaarten sturen. Op onze eigen deurmat zie ik het aantal kerstkaartjes de laatste jaren enorm afnemen. Dit kan natuurlijk te maken hebben met het feit dat onze brievenbus lange tijd niet goed open en dicht ging. Dit tot grote frustratie van de postbode die op het laatst onze post als een soort propjes naar binnen douwde…Maar toch denk ik dat de daling van het aantal kerstkaarten niet alleen te wijten is aan onze disfunctionerende brievenbus. Google vertelt mij namelijk dat er in de hoogtijdagen van de kerstkaart (de jaren 80 en 90) in Nederland jaarlijks 200 miljoen kerstkaarten werden verstuurd. In 2017 was dit aantal gedaald tot 85 miljoen… De reden is duidelijk en kunnen we allemaal wel raden: de komst van het digitale tijdperk. In plaats van handgeschreven papieren kaarten, gingen we opeens massaal jolige kerstmailtjes of -sms’jes sturen.


Er is echter hoop. Het afgelopen jaar was er (door Corona) een opleving van het aantal kerstkaarten dat werd verstuurd. Ik hoop dat die opleving blijvend is, en wel hierom:


Met een kerstkaart laat je iemand weten dat je aan hem of haar denkt


Dit is toch wel de belangrijkste reden. Het sturen van een kaartje is een mooie manier om te laten weten dat je aan iemand denkt – zeker als je elkaar even wat minder vaak kunt zien. Je maakt het kaartje nog specialer door een persoonlijke boodschap op de kaart te zetten en te verwijzen naar dingen die de ontvanger dit jaar heeft meegemaakt, of dingen die nog komen gaan!


Kerstkaarten staan leuk in de woonkamer!


Mijn ouders behoren nog echt tot de harde kern van de kerstkaartverstuurders. Ieder jaar sturen zij nog steeds heel trouw zelfgemaakte kerstkaartjes naar de hele familie, naar oud-collega’s, naar vrienden, buren, noem maar op. En ze krijgen ook heel veel kerstkaartje terug, die ze dan met van die kleine wasknijpertjes aan een rood lint in de woonkamer hangen. Zo gezellig vind ik dat. Zo’n slinger van kerstkaartjes staat hartstikke leuk in de woonkamer en je komt er gelijk van in de kerststemming.


Het is een kans om kleine en lokale ondernemers te steunen

Koop je kerstkaarten dit jaar bij een kleine ondernemer.

Ben je van plan om dit jaar kerstkaarten te versturen? Overweeg dan eens om níet bij een grote winkelketen of grote webshop je kaarten te kopen. Kies in plaats daarvan voor een kleine ondernemer bij jou in de buurt. Niet alleen maak je daar de ondernemer heel erg blij mee, maar je krijgt er vaak de meest prachtige en originele kerstkaartjes voor terug.
 


83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page