top of page

In 5 stappen je eigen tekening digitaliseren en laten drukken

Hoe ik begon met kaarten maken


In deze blog vertel ik over de 5 stappen die ik doorloop om mijn tekeningen te digitaliseren en te laten drukken. Toen ik begon met Lesja illustraties vond ik dit namelijk best lastig!

Net als zovelen teken ik al zo’n beetje sinds ik een potlood kan vasthouden. Sommige periodes dagelijks, sommige periodes maanden (of misschien wel jaren!) niet. Op de basisschool was het massaproductie: iedere volwassene in mijn omgeving kreeg met grote regelmaat, of ie het nou wou of niet, een kinderkunstwerkje van mij. Voor Sinterklaas maakte ik zelfs namens mijn broertje en zusje tekeningen.


Op de middelbare school bestond het tekenen vooral uit stiekeme krabbels tijdens de les, in de agenda’s van vriendinnetjes. Vooral het natekenen van cd-hoesjes en bandlogo’s vond ik hartstikke stoer natuurlijk (ken je die zwart-wit albumhoes van The Chemical Brothers nog? Of die mier van The Prodigy?).


Tijdens mijn studententijd ontwikkelde ik een enorme interesse in street art. Ik liep in oversized t-shirts van The London Police en Keith Haring. Keith Haring bereikte voor mij een lichte heldenstatus en ik verslond boeken over zijn leven. Ik deed in 2002 zelfs mee aan een tekenwedstrijd die het Museum Boijmans van Beuningen organiseerde rondom een tentoonstelling (‘Heaven and Hell’) van/over Keith Haring. Ik won de eerste prijs met een tekening over zijn leven en mocht als VIP naar de opening van de tentoonstelling!


Nu hoor ik je denken “Huh?! In de titel staat toch ‘in 5 stappen…?’ Waar blijven die concrete tips?”. Nog even geduld!


Waar ik eigenlijk naartoe wil, is dat ik ergens along the road mijn onbevangen enthousiasme in het tekenen verloor. Ik werd onzeker over mijn tekeningen, ik wist niet wat ik moest maken en door de opkomst van social media kon ik mezelf opeens vergelijken met allemaal andere mensen die veeeeeeeeeeel betere en mooiere en knappere dingen maakten dan ik. En zo gebeurde het dat ik enkele jaren lang nauwelijks een potlood aanraakte.


Edoch, er bleef een stemmetje in mijn hoofd dat me vertelde dat ik moest tekenen. Er was trouwens ook een stemmetje búiten mijn hoofd, namelijk de stem van mijn vader (die docent tekenen is), die me bleef aanmoedigen. En zo gebeurde het dat ik zélf de geboortekaartjes van mijn kinderen maakte. En zo gebeurde het ook dat ik op een dag hardop uitsprak dat het me zo leuk leek om eigen ansichtkaarten te maken. En iedereen weet dat wanneer je een wens hardop uitspreekt, dat er dan geen weg meer terug is. Dan moet je er alles aan doen om die wens werkelijkheid te laten worden. Echt waar.


Maar ik stuitte op een spreekwoordelijke beer op de weg. Want hoe krijg je een tekening op papier laagdrempelig digitaal en geschikt om te laten drukken? Bij de geboortekaartjes van de kinderen heb ik (en nu moet je beloven dat je niet gaat lachen) een foto gemaakt van mijn tekening en die nog een beetje nabewerkt met Paint (ik zei niet lachen!). Niet helemaal een wenselijke situatie lijkt me.

Ik vond het dus best een uitdaging om dat uit te vogelen. Ik Googelde er driftig op los en raakte lichtelijk de weg kwijt in het digitale woud van veel te dure coachtrajecten, ontwerpprogramma’s, tablets, scanners enzovoorts. Bijna gooide ik de handdoek in de ring en bijna gaf ik mijn droom op om zelf ansichtkaarten te gaan maken.


Uiteindelijk is het met toch gelukt (sommigen die dit lezen zullen nu denken 'Jeeeeetje, zo moeilijk is het toch niet?'. Maar ik vond het wel moeilijk). En omdat ik graag mijn kennis wil delen zodat ook jij je tekeningen kunt laten digitaliseren deel ik in deze blog de 5 stappen die ik doorloop om mijn tekeningen te digitaliseren en drukken. Voor mij werkt deze manier – voor jou misschien ook 😊.


Stap 1 - scannen


Mijn tekeningen maak ik meestal met echte kleurpotloden op echt papier. Zodra ze klaar zijn, scan ik ze in. Als je geen scanner hebt kun je zelf overwegen om bij goed daglicht een foto te maken van de tekening. Ik weet dat ik hier eerder een beetje lollig over deed, maar als je geen scanner hebt is dit (zeker in het begin) een acceptabele optie. Je bent dan waarschijnlijk wel wat meer tijd kwijt met het nabewerken van je illustratie.


Stap 2- importeren in Procreate


Ken je Procreate? Ik kende het nog niet toen ik mijn eerder genoemde zoektocht op Google startte. Maar voor mij bleek Procreate dé uitkomst. Procreate is een digitale tekenapp die je enkel kunt gebruiken op de iPad. Gelukkig had ik al een iPad. Mijn belangrijkste investeringen toen ik startte met Lesja illustraties waren een Apple Pencil, de Procreate app en een online cursus over Procreate.


Mijn ingescande tekening importeer ik in Procreate. Voordat je gaat importeren is het belangrijk dat je weet wat je met de tekening van plan bent. Wil je er bijvoorbeeld een ansichtkaart van laten drukken? Dan is het handig om de tekening te plaatsen in een CMYK canvas van A6 formaat (inclusief 3 mm afloop). Oftewel: een canvas van 111x154 mm. Op de website van de drukker staat meestal duidelijk aangegeven aan welke specificaties een bestand moet voldoen.


Stap 3- nabewerken in Procreate


Vervolgens ga ik nabewerken. Om te beginnen gum ik al het ‘lege papier’ weg. Je houdt dan alleen nog maar je illustratie zelf over. Vervolgens kun je naar eigen smaak nog wat aanpassingen doen. Bijvoorbeeld zwarte stukken écht zwart maken en witte stukken écht wit. Of elementen toevoegen die je digitaal tekent (zoals patroontjes op kleding). Soms teken en scan ik ook alle afzonderlijke elementen van een illustratie, zodat ik in Procreate nog kan schuiven. Ook kun je bijvoorbeeld tekst toevoegen.


De originele ingescande tekening en dezelfde tekening, nadat deze bewerkt is. Zoek de verschillen :).


Als je alles wilt weten over Procreate (variërend van ‘Welke iPad heb ik nodig?’ tot ‘Hoe werken de verschillende bruches in Procreate?’) dan kan ik zeker de blogs van Lianneh aanraden! Ik heb er erg veel van geleerd.


Stap 4 – naar de drukker sturen


Dan is het tijd voor de laatste (en meest spannende stap): je tekening gaat naar de drukker! AAAAAAAAH! Zolang je van tevoren goed naar de aanleverspecificaties hebt gekeken, kan er weinig meer mis gaan.


Bij het kiezen van een drukker is het fijn om van tevoren voor jezelf te bepalen wat je belangrijk vindt aan een drukker. Moeten ze vooral snel en goedkoop zijn? Of vind je het vooral belangrijk dat het een drukker is bij jou uit de regio (om maar iets te noemen)? Zelf vond ik het (zeker in het begin) heel fijn om met een drukker samen te werken die een duidelijke website heeft met heldere instructies. En ik heb gekeken of er voldoende keuze is in duurzame papiersoorten.


Stap 5 – het vreugdedansje


En dan… is het wachten bij de brievenbus tot je eerste, enige, echte, zelfgemaakte kaartjes op de mat vallen. En geloof me: wat zul je trots op jezelf zijn!

 

Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? Of heb je tips die je graag wilt delen? Ik lees het graag in de comments.Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Karen
Karen
Aug 20, 2021

Leuk om te lezen hoe jouw start was en hoe je te werk gaat!

Én gefeliciteerd met je eerste blog 🥳!

Like
bottom of page